Reageren op een vacature: de tips & tricks

Reageren op een vacature: tips en tricks als reactie op de vacature

Hoe kom ik in contact met de werkgever en welke informatie stuur ik mee? Gelukkig is er niet één goede manier, en is het juist goed om je eigen draai te geven aan je reactie op de vacature. Maar om je een duwtje in de goede richting te geven hebben we een aantal simpele tips en tricks om te reageren op een vacature voor je op een rijtje gezet.
Over het algemeen bestaat het eerste deel van het sollicitatieproces uit jouw reactie op de vacature, waarbij je cv, sollicitatiebrief en/of korte motivatie aan bod komen. Wij helpen je bij het zetten van deze eerste stap.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

DevOps engineer

Speer IT, Baarn

Customer Care Consultant (team boekhouding)

Organi, Antwerpen

Bekijk alle vacatures van &Work >

Verschillende manieren om te reageren op een vacature

Je kunt op veel verschillende manieren terechtkomen bij een openstaande vacature. Een oproep op LinkedIn waarbij je direct wordt verwezen naar de website van het desbetreffende bedrijf, een vacature op een jobsite of via een recruitmentbureau. Dit zijn drie veelvoorkomende manieren om een vacature onder de aandacht te brengen.

Telefoon

Tegenwoordig is het overigens ook heel normaal om via je telefoon te reageren op een vacature. In alle gevallen gaat het maken van contact dan ook op een manier die past bij het platform. Zowel via de website van je toekomstige werkgever als via een jobsite komt jouw reactie op de vacature direct bij het desbetreffende bedrijf terecht. Solliciteer je via een recruitmentbureau, dan sta je de eerst fase niet in direct contact met je toekomstige werkgever. Het is daarom belangrijk om te weten via welk platform je solliciteert, en je reactie hierop aanpast.

E-mail

Reageer je via de website van je toekomstige werkgever, een jobsite of stuur je een e-mail naar het aangegeven adres dat bij de vacature stond? Dan kun je in je reactie zowel je cv en sollicitatiebrief als korte motivatie direct toevoegen.

Via een bemiddelaar

In het geval van een recruitment bureau zit er een bemiddelaar tussen die jouw reactie doorspeelt naar het desbetreffende bedrijf. Waarna je in de tweede stap jezelf mag promoten middels een sollicitatiebrief of gesprek.

Je cv als visitekaartje als reactie op de vacature

Vanzelfsprekend voeg je bij je eerste reactie op een vacature altijd je cv toe. Een geüpdatete versie welteverstaan. Kijk even goed naar je cv voordat je ‘m meestuurt, en werk het bestand bij waar nodig. Je cv bevat alle relevante informatie m.b.t. jouw werkervaring, opleiding(en), interesses, competenties etc. Hier hoef je niet in te gaan op de functie waarop je solliciteert, dit doe je in je sollicitatiebrief.
Wel is het belangrijk om het design van je cv strak en overzichtelijk te houden. Vul het document niet met eindeloze lappen tekst, maar benoem concrete zaken en speel in op de mogelijkheid om dit persoonlijk toe te lichten.

Lever je cv bij voorkeur aan in pdf. Dit heeft meer voordelen dan je denkt!

Een pakkende sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief is een aanvulling op je cv, geen kopie hiervan. De vaardigheden die je hebt genoemd in je cv komen opnieuw aan bod in je sollicitatiebrief, maar dit keer met voorbeelden van projecten of behaalde resultaten. Door middel van je sollicitatiebrief kun je laten merken dat je weet wat de functie inhoudt, waar het bedrijf voor staat en hoe jouw kwaliteiten bij kunnen dragen aan het succes van het bedrijf. Hier kun je ingaan op de inhoud van de vacature, en wat je hierin aanspreekt. Gebruik hierbij de vacature in je voordeel. Welke competenties worden gevraagd en welke kun jij bieden? Misschien heb je zelfs nog meer in huis – laat het vooral weten!

In een mooi jasje

Naast goede inhoud is het natuurlijk ook belangrijk dat je brief er een beetje aantrekkelijk uitziet. Geen spelfouten, de juiste opmaak en een correcte aanhef – om maar even iets te noemen. Een dikke dt-fout komt natuurlijk niet erg professioneel over.
Er bestaan gelukkig richtlijnen voor een formele (sollicitatie)brief. Je brief beginnen met je contactgegevens, evenals plaats en datum is gebruikelijk. Gevolgd door een formele aanhef gericht aan de contactpersoon vermeld in de vacature. Niet zeker met wie je te maken hebt? ‘Geachte heer/mevrouw,’ is nooit fout.
De body van je brief moet kort en bondig zijn. Ga niet in op onnodige details en maak gebruik van overzichtelijke paragrafen. Zorg ervoor dat je zinnen niet te lang zijn en gebruik duidelijke taal; vermijd vakjargon. Sluit je sollicitatiebrief vervolgens af met een vriendelijke groet en een verwijzing naar je bijgevoegde cv.

Concrete zaken bij het reageren op een vacature

Cv? Check. Sollicitatiebrief? Check. Korte motivatie in je e-mail? Check. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je brief en cv als pdf-bestand opslaan en bijvoegen. Op die manier ben je ervan verzekerd dat je bestanden goed geopend kunnen worden en dat de opmaak van je bestanden niet verspringt. Zorg er ook voor dat de naam van je bestand de juiste informatie én je naam bevat.
Nu is het alleen nog een kwestie van uitgenodigd worden. Jij hebt er in ieder geval alles aan gedaan!

Tags: ,