5 veelvoorkomende frustraties tijdens een sollicitatiegesprek en hoe het wel moet

LinkedIn-profielfoto

Solliciteren is altijd spannend. Je bereidt je goed voor, kleedt je netjes en je doet je best om een goede indruk te maken. Soms gebeuren er echter dingen waar je je bijzonder aan kunt ergeren. Ze halen je uit je concentratie en leiden je af van het doel van je gesprek. Die frustraties kunnen zo hoog oplopen dat je gaat twijfelen of je wel bij het bedrijf in kwestie aan de slag wilt gaan. Wij zetten de meest voorkomende frustraties tijdens een sollicitatiegesprek voor je op een rij en laat je zien hoe je dit soort vervelende situaties naar je hand kunt zetten.

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Lang wachten

Op tijd komen is een teken van wederzijds respect – te laat komen voor een sollicitatiegesprek is dan ook een absolute afknapper. Dit gaat niet alleen op vanuit het perspectief van de interviewer, maar ook voor jou als kandidaat.
Het kan bijzonder frustrerend zijn als je lang moet wachten voor je gesprek begint. Wanneer je vervolgens geen uitleg of verontschuldiging krijgt, wordt de situatie nog vervelender.
De oplossing? Hou rekening met het vaak drukke schema van je interviewer en kom niet veel te vroeg opdagen. Te laat zijn is natuurlijk geen optie, maar drie kwartier te vroeg komen helpt je ook niet.
Te vroeg komen wordt vaak geassocieerd met een onzekere indruk – het kan voor irritatie zorgen bij de ontvangende partij. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Je kunt het beste tien minuten voor aanvangstijd verschijnen.
Moet je desondanks even wachten? Probeer je geduld te bewaren en het probleem te relativeren. Het is maar een kleine hobbel op weg naar je nieuwe baan.

2. Telefonische onderbrekingen

Je zit lekker in het gesprek, hebt je goed voorbereid op een flink aantal vragen en zit midden in een weloverwogen antwoord. Onverwachts wordt je verhaal verstoord door de telefoon van je interviewer, die een bekende ringtone de ruimte in tettert.
Natuurlijk, je hebt er begrip voor dat dit kan gebeuren. Toch leidt het je af. Je bent de draad van je verhaal kwijt of verliest de aandacht van degene tegenover je.
Als je interviewer opneemt, voel je je niet serieus genomen. Probeer desondanks je focus vast te houden. Maak desnoods een kleine notitie van waar je gebleven was en pak het gesprek, nadat het telefoongesprek beëindigd is, weer op met een kleine samenvatting van wat je hiervoor hebt verteld.

3. Een slecht voorbereide interviewer

Een goede voorbereiding van jouw kant is bij een sollicitatiegesprek het halve werk. Maar ook de interviewer moet zich voorbereiden – en doet dat niet altijd even grondig.
Soms moet je lang wachten, is er bij de receptie geen afspraak bekend of dat is er geen ontvangstruimte beschikbaar. Het zijn allemaal kleine aanwijzingen dat de interviewer niet zo goed over dit gesprek heeft nagedacht als jij.
Pijnlijk is als je duidelijk merkt dat de interviewer jouw cv niet goed heeft doorgenomen. Als jij over je werkervaring praat, kijkt de interviewer je vragend aan. Als je vertelt over je opleidingen, kun je van zijn gezicht aflezen dat hij dit voor het eerst hoort. Je krijgt het gevoel dat deze werkgever niet de tijd heeft genomen om zich vooraf in jou te verdiepen.
Moet je in zo’n geval opstaan en weglopen? Natuurlijk niet. Laat je niet tegenhouden om alsnog het beste van jezelf te laten zien. Laat je frustratie varen, vertel uitgebreid over je werkervaringen en laat je potentiële waarde voor dit bedrijf zien.
Merk je dat de regie in het gesprek ontbreekt? Neem dan zelf de regie door precies te vertellen wat je graag over jezelf zou willen vertellen.

4. Misplaatste opmerkingen of ongepast gedrag

Bij een sollicitatiegesprek weet je nooit precies wie er tegenover je zal komen te zitten. Wat is het voor persoon en hoe gedraagt hij zich?
Het kan gebeuren dat je interviewer onprofessionele opmerkingen maakt of dat zijn houding je afleidt. Je kunt ontvangen worden door iemand die er niet representatief uitziet of zich heel nonchalant gedraagt. Voor vrouwen zijn seksistische of zelfs seksueel getinte opmerkingen helaas nog steeds geen zeldzaamheid tijdens een sollicitatiegesprek.
Laat je niet van de wijs brengen, wat zich ook voordoet. Negeer het ongepaste gedrag en denk aan wat je hier komt doen: jezelf aan een nieuwe baan helpen. Gaat de interviewer echt over de schreef, geef dan aan dat je hier niet van gediend bent en probeer het gesprek op een vriendelijke manier te hervatten.

5. Vervelende vragen

Het beantwoorden van persoonlijke vragen is in geen enkel gesprek verplicht – ook niet in een sollicitatiegesprek. Toch is het niet fijn om deze vragen voor je voeten te krijgen. Het voelt alsof je wordt getest – door je hoofd schieten automatisch de dingen die je niet als antwoord zou moeten geven.
Ook vragen als ‘waar zie jij jezelf over vijf jaar?’ of ‘als jij een dier zou zijn, welk dier zou dat zijn en waarom?’ zijn niet voor iedereen de leukste vragen om te krijgen. Toch komen ze voorbij in sollicitatiegesprekken – de kunst is om er op een slimme manier mee om te gaan.
Neem voor dit soort vragen de tijd om een passend antwoord te formuleren. Bedenk wat de werkgever voor antwoord wil horen, maar wees wel zo eerlijk mogelijk. Krijg je een persoonlijke vraag die je liever niet wilt beantwoorden? Informeer dan of deze vraag relevant is voor deze functie en beslis vervolgens zelf of je de vraag wel of niet gaat beantwoorden.

Een goede afloop van je sollicitatiegesprek

Ga je binnenkort op sollicitatiegesprek? Als je de hierboven genoemde frustratiepunten weet te herkennen, kun je je wapenen tegen de ergernis die ze opwekken. Zo voorkom je dat je je focus verliest tijdens een gesprek. Je bent er immers om een nieuwe baan binnen te slepen!

Tags: , , ,